Broeiklas voor talent


Broeiklas VZW biedt studiebegeleiding aan lagere schoolkinderen die opgroeien in kwetsbare gezinnen. Door hun gezinsomstandigheden hebben kinderen school- en/of taalachterstand of dreigen ze leerachterstand op te lopen, slaag- en onderwijskansen te missen of vroegtijdig de school te verlaten. Daarnaast is het belangrijk dat deze kinderen een positief zelfbeeld ontwikkelen. Door in te zetten op talentontwikkeling, positieve bekrachtiging en erkenning van de talenten van deze kinderen worden hun slaagkansen substantieel verhoogd. Ook hun schoolloopbaan wordt mee bepaald door hun talenten en niet door de sociale, economische of culturele achtergrond van het gezin waarin ze opgroeien. Op deze manier kan het kind een verhoogde weerbaarheid en meer zelfvertrouwen tonen en later de eigen ontwikkelingskansen optimaal ontplooien.

Ontstaan van Broeiklas vzw
"In mei 2017 lanceerde het OCMW-Aalst een projectoproep rond talentonwikkeling. De projecten moesten gerealiseerd worden in het vroegere rijkswachtgebouw (De Gendarmerie). Vier oprichters van Broeiklas deden mee en stelden het project “Broeiklas voor Talent” voor. Begin juli 2017 werd het project door de jury geselecteerd. Op 9 november 2017 startte Broeiklas voor Talent met zijn eerste sessie studiebegeleiding voor kwetsbare kinderen. Enerzijds de relatieve grote school- en/of taalachterstand bij kinderen uit kwetsbare gezinnen en anderzijds de financiële beperkingen van ouders om privé studiebegeleiders in te schakelen waren de belangrijkste motieven voor de initiatiefnemers, die zelf ervaringsdeskundigen waren, om het project op te starten.

De naam “Broeiklas voor talent” alludeert naar de naam die werd gegeven aan de site van “De Gendarmerie” als “Broedplaats voor talent”. De plaats waar het talent van elk kind broeit! "

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht