-
Chemie in een glaasje: Kleurstoffen in voeding
Waarom heeft thee een bruine kleur? Wordt de rode kleurstof in sommige snoepjes en Campari gemaakt van kleine insecten? Waarom mag jenever niet in een ijzeren vat gestookt worden? Op deze én andere vragen krijg je in deze bundel een …
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Biodiesel maken: STEM-project
Lesvoorbereiding STEM-project: De duurzame dakmoestuin: biodiesel maken.
Dit project bevat:
- voorbereidende fase;
- practicumfase;
- resultaten en besprekingen.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Student (lerarenopleiding) -
Dissociatiereactie: Uitlegvideo
Dit filmpje over dissociatie van zouten kan gebruikt worden voor leerlingen die thuisonderwijs krijgen of ter ondersteuning van een cursus of les.
Video (3)Leerkracht, Preventieadviseur -
STEM KOMPAS: Handleiding voor STEM-lessen
Deze handleiding dient voornamelijk als leidraad en inspiratie om activiteiten/lessen rond STEM (wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde) vorm te geven. De doelgroep van deze handleiding zijn leerkrachten, begeleiders en mensen met …
Downloadbaar lesmateriaal (74)Leerkracht -
Chemische reacties, pH: Tussentijdse toets
Kleine toets over de pH, het verschil tussen een fysische en een chemische reactie, en de chemische reactie van MgO.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Heterogene en homogene mengsels: Practicum
Werkblad (Engelstalig, CLIL) voor een practicum om heterogene en homogene mengsels te leren herkennen.
Downloadbaar lesmateriaal (6)Leerkracht -
Absolute fout berekenen: Oefeningen
Oefeningen rond de berekening van de absolute fout in het Engels (CLIL).
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Organische chemie: Naamgeving
Oefenblaadje i.v.m. de naamgeving bij organische chemie. De leerlingen moeten de structuurformule van een verbinding kunnen opgeven als ze de IUPAC-benaming gegeven krijgen.
Er zijn twintig oefeningen op vooral monofunctionele koolstofverbindingen. …
Downloadbaar lesmateriaal (9)Leerkracht, Ander -
Verkleuring van vlees: Achtergrondinformatie
In dit filmpje wordt uitgelegd waarom vers vlees na verloop van tijd bruin in plaats van rood kleurt.
VideoLeerkracht -
Voedingstechnieken: Voorstelling
In deze videovoorstelling stelt Laure de studierichting Voedingstechnieken voor.
VideoAnder -
Koekjes: De wetenschap achter het bakproces
Lespakket over het bakken van een koekje met focus op de wetenschappelijke concepten die hierbij een rol spelen. We onderzoeken de invloed van de ingrediënten, bereidingswijze en ovenwerking op een koekje dat uit de oven komt. We bestuderen …
Downloadbaar lesmateriaal (16)Leerkracht -
Wiskundig modelleren: Inleiding
Een inleiding tot wiskundige modellering voor leerlingen uit de derde graad ASO.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht