Start to teach: Draaiboek begeleidingsaanpak voor LIO's


Deze website introduceert een draaiboek Begeleidingsaanpak voor LIO's met bijhorende begeleidingstools die werden ontwikkeld in het kader van een pilootproject ter versterking van de lerarenopleidingen.

De onderzoekers ontwikkelden een begeleidingsaanpak en bijhorende begeleidingstools met als doel de LIO, de mentor-coach en de lerarenopleider in hun noden te ondersteunen en de begeleiding van het zelfregulerend leren op de werkplek (ZRwpL) van de LIO te bevorderen. Dat gebeurde op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Het onderzoek werd uitgevoerd volgens de principes van educational design research (EDR).

Hoewel de aanpak en tools zijn ontwikkeld voor LIO’s in het secundair onderwijs, zijn ze overdraagbaar naar het lager en kleuteronderwijs en ook in te zetten voor de begeleiding van startende leraren.

Zonder afbreuk te willen doen aan de rijke persoonlijke individuele ervaring van lerarenopleiders en begeleiders in de scholen, mogen individuele ervaringen niet de aanleiding vormen tot aanpassingen aan het ontwerp en de inzet van de aanpak en tools. Vooraleer er aanpassingen gebeuren aan de tools is er bijkomend onderzoek nodig met het doel ook deze aanpassingen evidence-informed te maken en daarmee de kwaliteit ervan te blijven garanderen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook