Je vakwerkgroep boosten door data-analyse, op weg naar meer datageletterdheid: Meerdaagse vorming


Je wil als voorzitter van de vakwerkgroep graag gericht met de werkgroep aan de slag, maar je weet niet altijd waar te beginnen. Er is zo veel waar je aan kan werken, maar waar start je mee? In deze nascholing leer je om vanuit onderzoeksvragen antwoorden te zoeken in je data. Je leert welke data er zijn en hoe je die kan gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid onvoldoendes, afwezigheden bij toetsen/testen en doorstromingscijfers naar het hoger onderwijs. Zo kom je te weten wat voor jouw vakwerkgroep objectief de belangrijkste werkpunten zijn. Je vertaalt dit naar de kwaliteitscirkel. Tijdens de twee online terugkomdagen focus je op de verschillende fasen van deze kwaliteitscirkel en wissel je ervaringen uit.

Programma
De nascholing splitsen we op in drie lesmomenten: een dag opleiding om je op gang te helpen en twee online terugkoppelingsmomenten van een halve dag.
In de eerste opleidingsdag bekijk je welke data er zijn en wat je daar als voorzitter van kan leren. Je krijgt concrete casussen over studiesucces in het hoger onderwijs, over onvoldoendes bij een vak, over spijbelcijfers binnen een bepaalde afdeling en samen met je medecursisten ga je hier mee aan de slag. Zo leer je om onderzoeksvragen te stellen, kennis op te halen uit je vakwerkgroep en die te vertalen in een kwaliteitscirkel. Je leert hoe je als team een doel kan stellen en hoe je daaraan kan werken.

Tijdens de eerste online terugkomdag bekijk je hoe je een eerste keer met data in je vakwerkgroep aan de slag bent gegaan: wat lukte er goed, waar liep je tegenaan? Was er weerstand in je vakwerkgroep en hoe ben je daar mee om gegaan? Door elkaar te coachen, word je versterkt in je rol als voorzitter van de vakwerkgroep. Je krijgt bovendien handvaten om met de weerstand om te gaan die data-gericht werken opwekt. Je bent nu toe aan de uitvoeringsfase: je leert een actieplan opstellen om je doel te bereiken.

In de tweede online terugkomdag blik je terug op de actiefase: wat liep er goed, wat kon beter? Kwamen er nieuwe onderzoeksvragen omhoog die je moet beantwoorden? Waar vind je dan die data? Zo kom je in de volgende fase van de kwaliteitscirkel terecht, de check: hebben je doelen iets uitgehaald en hoe stuur je dat bij?


CNO UAntwerpen: Je vakwerkgroep boosten door data-analyse: op weg naar meer datageletterdheid

Plaats en data

  • , ,
  • tot
  • Universiteit Antwerpen, Campus Boogkeers
    Boogkeers 5, 2000 Antwerpen
    België
Kies passende professionalisering: lees de kijkwijzer.

Kosten

Jouw bijdrage: € 252
Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.