Atoombunker: Escaperoom


In het schoolgebouw van Het Lyceum in het Nederlandse Gouda zit een atoombunker. Het is een van de meest belangrijke bunkers uit de Koude Oorlog in Nederland. De bunker die hier staat, is 58 meter lang en 38 meter breed en heeft wanden van zwaarbewapend beton die meer dan 1 meter dik zijn.

Je docent geschiedenis vond het interessant om jullie de bunker te laten zien en er wat over te vertellen. Jij vond het allemaal maar saai en dwaalde af van de groep. Op een gegeven moment hoorde en zag je de rest van de klas niet meer. Sterker nog. Plotseling hoorde je een harde klap. De deur van de bunker werd dichtgedaan. Je was opgesloten! Aan jou de taak om de code van de deur te kraken en de atoombunker binnen 40 minuten te verlaten Na 40 minuten gaan namelijk alle lichten in de bunker automatisch uit en kun je niets meer zien. Zorg er dus voor dat je de code van zes cijfers dus binnen die tijd te pakken hebt! In elke kamer zijn twee cijfers te vinden.

Kennis van de Koude Oorlog kan een voordeel zijn. Schroom niet op dingen op te zoeken op het internet. Denk logisch na en overleef de atoombunker. Om de escaperoom te kunnen spelen, moet je het bestand in de beschrijving downloaden. Zorg ervoor dat je de beschikking hebt over powerpoint en open het bestand! Veel succes en plezier!

Deze digitale escaperoom is goed te gebruiken bij de behandeling van het onderwerp Koude Oorlog. Het kan op elk gewenst moment ingezet worden. Het biedt een leuke verwerking van de stof, waarbij het spelelement veel leerlingen aanspreekt.
Bij de escaperoom heb ik een introductiefilmpje gemaakt. Dit filmpje is te vinden op: https://youtu.be/TMBjiz-sdHE
De escaperoom wijst zich vanzelf. De codes bij de diverse kamers zijn:

  • kamer 1: 13
  • kamer 2: 83
  • kamer 3: 091189
  • codewoord: moskou

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook