Kwaliteiten van een creatie: Overtuigend en toegankelijk spreken en vertellen


Denk goed na voor je met deze lesfiches aan de slag gaat. Je geeft je leerlingen immers handvaten mee om als de beste uitvluchten te verzinnen en maakt hen bewust wat de juiste kneepjes zijn om overtuigend en toegankelijk te spreken. Zo leren ze de kracht van de regel van drie kennen om hun redevoering extra kracht te geven of een product aan de man te brengen in een verkooppraatje. 

Daarnaast vind je tussen deze lesfiches ook oefeningen op oogcontact. Een goed spreker kijkt immers zijn publiek aan en zorgt zo voor extra betrokkenheid. Ook het inlassen van pauzes is een gedurfde stap tijdens het vertellen. Het is voor je leerlingen dan ook heel interessant om te ontdekken wanneer ze juist stilte inlassen en wanneer niet.

Na gebruik van deze lesfiches zullen je leerlingen minder met hun mond vol tanden staan als hen gevraagd wordt even een woordje te doen op een of andere gelegenheid. Met de OPA-methode wordt het een koud kunstje om te praten uit het blote hoofd. 

Als je leerlingen een tekst voorbereiden, is het ook belangrijk dat ze op de hoogte zijn van het feit dat wat ze zeggen, niet altijd is wat de toehoorder ook hoort. Dit kan een echte eyeopener zijn. 

Dit leermiddel maakt deel uit van de dramabouwdoos voor de derde graad van De Spreekkamer.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Spreekkamer
Organisatie

Ontdek ook